تأثیر مکمل سازی کوتاه مدت سیاه دانه بر پاسخ ورزشی سوپراکسید دیسموتاز و مالون دی آلدئید سرمی در مردان والیبالیست

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه تبریز

2 دانشیار، گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه تبریز

3 گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه تبریز

چکیده

هدف پژوهش حاضر تعیین اثر مکمل‌سازی کوتاه‌مدت سیاه دانه بر مقادیر پایه و پاسخ ورزشی سوپراکسید دیسموتاز و مالون دی آلدئید سرمی در مردان ورزشکار می باشد. 13 والیبالیست مرد با میانگین و انحراف استاندارد سن: 2±22 سال، وزن: 3±79کیلوگرم و اکسیژن مصرفی بیشینه: 7±45 میلی‌لیتر/ کیلوگرم/ دقیقه به مدت 3 هفته روزانه 43 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن پودر سیاه دانه را در سه وعده غذایی دریافت کردند. قبل و بعد از دوره‌ 21 روزه‌ مکمل‌سازی، آزمودنی‌ها روی نوار گردان با شدت 75 درصد اکسیژن مصرفی بیشینه به مدت 30 دقیقه دویدند. نمونه های خونی قبل و بعد از دوره ی مکمل سازی و در هر مرحله قبل و بعد از پروتکل ورزشی اخذ گردید. مکمل سازی کوتاه مدت سیاه دانه تاثیر معنی داری بر سطوح پایه مالون دی آلدئید و فشار اکسایشی ناشی از فعالیت ورزشی در مردان نداشت. اگرچه مکمل سازی در مقادیر پاسخ ورزشی SOD قبل و بعد از مکمل سازی بی تاثیر بود، سطوح پایه SOD در حالت استراحتی را کاهش داد.
واژه های کلیدی: فشار اکسایشی، مکمل‌سازی، سیاه‌دانه، والیبال، فعالیت هوازی

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Effects of Nigella Sativa short term Supplementation on superoxide dismutase and malondialdehyde Responses to a Bout of Aerobic Exercise in Male Volleyball Players

نویسندگان [English]

  • Javad Vakili 1
  • Ramin Amir Sasan 2
  • Solmaz Hashem Pour 3
  • Touhid Khanvari 3
1 Assistant Professor, Department of Exercise Physiology, Faculty of Physical Education and Sport Sciences, University of Tabriz, Tabriz,
2 Associate Professor, Department of Exercise Physiology, Faculty of Physical Education and Sport Sciences, University of Tabriz, Tabriz,
3 Department of Exercise Physiology, Faculty of Physical Education and Sport Sciences, University of Tabriz, Tabriz,
چکیده [English]

Introduction: The aim of this study is to determine the effects of a short-term nigella sativa supplementation on superoxide dismutase and malondialdehyde levels in response to a boat of aerobic exercise in male volleyball players.
Methods: 13 mail volleyball player students of Tabriz University of Medical Sciences (aged 22±2 years, body fat 15±8% and VO2max= 45±7 ml/kg/min) participated in this study. At the beginning all subjects participated in an aerobic exercise protocol with 75% VO2max on the treadmill for 30 minutes and then received 43mg/kg/d nigella sativa powder for 21 days. After 21 days of supplementation period, the protocol was repeated. Blood samples were obtained before and after each protocol to determine malondialdehyde, superoxide dismutase and Lactate. Data were analyzed by ANOVA repeated measure and LSD tests using SPSS20 at α≤0.05.
Results: The results showed that one bout aerobic exercise with increasing level of lactate values necessary to create the oxidative pressure and SOD values also has increased. Was also shown, short-term nigella sativa supplementation had no significant impact on the levels of base of Malone dialdehyde (P 0.05 >) But although supplementation had no effect on the SOD level in exercise response it before and after short-term nigella sativa supplementation (05/0 <P), baseline SOD levels at rest decreased.(P = 0.034).

Conclusion: These data indicate that aerobic exercise can increase blood biomarkers of oxidative stress and supplementation with nigella sativa could not significantly attenuate exercise-induced oxidative stress in men.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Oxidative Stress- supplementation
  • nigella sativa
  • Free Radicals
  • Reactive Oxygen Species
  • جعفری افشار، ذکری رسول، دهقان غلامرضا و ملکی­راد علی­اکبر. (1390). تأثیر مکمل سازی کوتاه مدت عصاره‌ی سیر بر مارکرهای استرس اکسیداتیو و التهاب متعاقب یک جلسه فعالیت هوازی در مردان غیر ورزشکار. مجله علمی پژوهشی سلول و بافت. شماره 2. صفحات 25-33.
  • شریعت­زاده محمد علی، ملکی­راد علی اکبر، هویدا ریحانه، راهزنی کبری، آقاجوهری مهرداد و فضلی داوود. (1389). بررسی تأثیر سیاه‌دانه بر گروه­های تام تیول و پراکسیداسیون لیپیدی سرم. مجلۀ دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد. شماره­ 4. صفحات 21-26.
  • مرادی، زهرا. شمشکی، افسانه و باسامی، مینو. (1391). تأثیر مصرف مکمل زعفران بر تغییرات سطوح آنزیمی سوپراکسیددسموتاز وکاتالاز طی یک جلسه فعالیت شدید بی هوازی در زنان جوان. فیزیولوژی ورزشی. شماره 14.صفحات 119-130.
    • Alenzi, F. Q., Alsakran Altamimi, M. A., Kujan, O., Tarakji, B., Tamimi, W., Bagader, O., ... & Alenizi, D. (2013). Antioxidant properties of Nigella sativa. J Mol Genet Med7(77), 1747-0862.‏
    • Banerjee A, Mandal A, Chanda D, and Chakraborti S. (2003). Oxidant, antioxidant and physical exercise. Molecular and Cellular Biochemistry. 253: pp. 307–312.
    • Berzosa, C., Cebrian, I., Fuentes-Broto, L., Gomez-Trullen, E., Piedrafita, E., Martinez-Ballarin, E., ... & Garcia, J. J. (2011). Acute exercise increases plasma total antioxidant status and antioxidant enzyme activities in untrained men. BioMed Research International2011.‏
    • Bloomer, R. J., Goldfarb, A. H., Wideman, L., McKenzie, M. J., & Consitt, L. A. (2005). Effects of acute aerobic and anaerobic exercise on blood markers of oxidative stress. The Journal of Strength & Conditioning Research19(2), 276-285.
    • Bloomer, R. J., Canale, R. E., McCarthy, C. G., & Farney, T. M. (2012). Impact of oral ubiquinol on blood oxidative stress and exercise performance. Oxidative medicine and cellular longevity2012.‏
    • Cesur, G., Atay, E., Ogut, S., Polat, M., & Ongel, K. (2012). Effect of indoor climbing exercise on plasma oxidative stress, hematologic parameters and heart rate responses in sedentary individuals. Biomed Res-India23(4), 566-70.‏
    • Dal-Pizzol, F., Klamt, F., Benfato, M. S., Bernard, E. A., & Moreira, J. C. F. (2001). Retinol supplementation induces oxidative stress and modulates antioxidant enzyme activities in rat Sertoli cells. Free radical research34(4), 395-404.‏
    • Fukai, T., Folz, R. J., Landmesser, U., & Harrison, D. G. (2002). Extracellular superoxide dismutase and cardiovascular disease. Cardiovascular research55(2), 239-249.‏
    • Jówko, E., Długołęcka, B., Makaruk, B., & Cieśliński, I. (2015). The effect of green tea extract supplementation on exercise-induced oxidative stress parameters in male sprinters. European journal of nutrition54(5), 783-791.‏
    • Kruk, I., Michalska, T., Lichszteld, K., Kładna, A., & Aboul-Enein, H. Y. (2000). The effect of thymol and its derivatives on reactions generating reactive oxygen species. Chemosphere41(7), 1059-1064.‏.
    • Kurkcu, R. (2010). The effects of short-term exercise on the parameters of oxidant and antioxidant system in handball players. African Journal of Pharmacy and Pharmacology4(7), 448-452.‏
    • Leaf, D. A., Kleinman, M. T., Hamilton, M., & Barstow, T. J. (1997). The effect of exercise intensity on lipid peroxidation. Medicine and science in sports and exercise29(8), 1036-1039.‏
    • Leelarugrayub, N., Sutabhaha, T., Pothongsunun, P., & Chanarat, N. (2005). Exhaustive exercise test and oxidative stress response in athletic and sedentary subjects. CMU J4, 183-90.‏
    • Mansour, M. A., Nagi, M. N., El‐Khatib, A. S., & Al‐Bekairi, A. M. (2002). Effects of thymoquinone on antioxidant enzyme activities, lipid peroxidation and DT‐diaphorase in different tissues of mice: a possible mechanism of action. Cell biochemistry and function20(2), 143-151.‏
    • Metin, G., Gumustas, M. K., Uslu, E., Belce, A., & Kayserilioglu, A. (2003). Effect of regular training on plasma thiols, malondialdehyde and carnitine concentrations in young soccer players. Chinese Journal of Physiology46(1), 35-39.‏
    • Miyazaki, H., Oh-ishi, S., Ookawara, T., Kizaki, T., Toshinai, K., Ha, S., ... & Ohno, H. (2001). Strenuous endurance training in humans reduces oxidative stress following exhausting exercise. European journal of applied physiology84(1-2), 1-6.‏
    • Morillas-Ruiz, J. M., García, J. V., López, F. J., Vidal-Guevara, M. L., & Zafrilla, P. (2006). Effects of polyphenolic antioxidants on exercise-induced oxidative stress. Clinical Nutrition25(3), 444-453.‏
    • Nagi, M. N., Alam, K., Badary, O. A., Al‐Shabanah, O. A., Al‐Sawaf, H. A., & Al‐Bekairi, A. M. (1999). Thymoquinone protects against carbon tetrachloride hetatotoxicity in mice via an antioxidant mechanism. IUBMB Life47(1), 153-159.‏
    • Choy, O., Raine, A., Venables, P. H., & Farrington, D. P. (2017). Explaining the gender gap in crime: The role of heart rate. Criminology55(2), 465-487.
    • Pourghassem-Gargari, B., Ebrahimzadeh-Attary, V., Rafraf, M., & Gorbani, A. (2009). Effect of dietary supplementation with Nigella sativa L. on serum lipid profile, lipid peroxidation and antioxidant defense system in hyperlipidemic rabbits. Journal of Medicinal Plants Research3(10), 815-821.‏
    • Powers, S. K., Ji, L. L., & Leeuwenburgh, C. H. R. I. S. T. I. A. A. N. (1999). Exercise training-induced alterations in skeletal muscle antioxidant capacity: a brief review. Medicine and science in sports and exercise31(7), 987-997.‏
    • Pusica, I., Valdevit, Z., Djordjevic, D., Jakovljevic, V., Todorovic, S., Cubrilo, D., ... & Barudzic, N. (2014). The redox state of young female handball players following acute exercise and a one-month precompetitive training period. Serbian Journal of Experimental and Clinical Research14(4), 161-168.‏
    • Radak, Z., Chung, H. Y., Koltai, E., Taylor, A. W., & Goto, S. (2008). Exercise, oxidative stress and hormesis. Ageing research reviews7(1), 34-42.‏
    • San-Millán, I., & Brooks, G. A. (2017). Assessment of Metabolic Flexibility by Means of Measuring Blood Lactate, Fat, and Carbohydrate Oxidation Responses to Exercise in Professional Endurance Athletes and Less-Fit Individuals. Sports Medicine, 1-13.
    • Saricicek, E., Tarakcioglu, M., Saricicek, V., Gulsen, M. T., Karakok, M., Baltaci, Y., & Taysi, S. (2014). Effect of Nigella sativa on experimental liver fibrosis. Biomedical Research25(1), 32-38.‏
    • Saritaş, N., Uyanik, F., & Hamurcu, Z. (2011). Effects of acute twelve minute run test on oxidative stress and antioxidant enzyme activities. African Journal of Pharmacy and Pharmacology5(9), 1218-1222.‏
    • Shadab, M., Islam, N., Khan, Z., Khan, F., & Mobarak, M. (2014). Oxidative Stress in Sports Persons after a bout of Intense Exercise: A Cross Sectional Study. Biomedical Research25(3), 387-390.‏
    • Sheikh, B. Y., & Mohamadin, A. M. (2012). Thymoquinone a potential therapy for cerebral oxidative stress. Asian Journal of Natural and Applied Sciences1(2), 76-92.‏
    • Skarpańska-Stejnborn, A., Basta, P., Pilaczyńska-Szcześniak, Ł., & Horoszkiewicz-Hassan, M. (2010). Black grape extract supplementation attenuates blood oxidative stress in response to acute exercise. Biol Sport27(1), 41-46.‏
    • Sultan, M. T., Butt, M. S., Karim, R., Zia-Ul-Haq, M., Batool, R., Ahmad, S., ... & De Feo, V. (2014). Nigella sativa fixed and essential oil supplementation modulates hyperglycemia and allied complications in streptozotocin-induced diabetes mellitus. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine2014.‏
    • Vincent, H. K., Bourguignon, C. M., Vincent, K. R., Weltman, A. L., Bryant, M., & Taylor, A. G. (2006). Antioxidant supplementation lowers exercise‐induced oxidative stress in young overweight adults. Obesity14(12), 2224-2235.‏
    • Zhao, J., Xu, F., Huang, H., Gu, Z., Wang, L., Tan, W., ... & Li, C. (2013). Evaluation on anti-inflammatory, analgesic, antitumor, and antioxidant potential of total saponins from Nigella glandulifera seeds. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine2013.‏